Calendarul de Advent. Ce este si care e povestea lui

Deși am auzit de cand eram mica de acest Calendar de Advent (tata este luteran, iar calendarele astea vin de la germanii luterani din Europa) și știam că scopul lui e de a număra zilele până la Crăciun, recunosc că nu m-am gândit anume la el până de curând, când Bufnița Înțeleaptă a pornit un concurs care presupune realizarea unui astfel de calendar. Internetul abundă de idei care de care mai interesante, mai puțin de povestea adevărată a acestei tradiții - care, nu, nu este din start comercială, așa cum susțin mulți. În aceată postare voi vorbi despre originile acestei tradiții, modele vintage si moderne (cu linkuri către tutorialele diy) și idei pentru surprizele de ascuns in spatele ”ușilelor”.

Povestea Calendarului de Advent

Originile calendarului de Advent datează de la începutul secolului al 19-lea, când germanii luterani au început să numere primele 24 de zile din luna decembrie, până de Crăciun. De cele mai multe ori, tradiția consta numai în trasarea unei linii cu creta pe ușă, pentru fiecare zi trecută; alte familii aveau moduri mai elaborate de a marca zilele, aprinzând o lumânare, atârnând în fiecare zi câte un mic desen sau pictură cu subiect religios pe perete, realizând un fel de ceas cu 24 de lumânări sau a unei coronițe de Advent (tradiție care dateaza încă din secolul al 17-lea la vorbitorii de limbă germană din Europa), etc.

Primul calendar de Advent handmade datează din 1851. Primul astfel de calendar tipărit a fost făcut la Hamburg, în 1902. Alte surse menționează că primul calendar tipărit a fost făcut de preotul șvab Gerhard Lang, pornind de la un model pe care îl făcea mama lui, când era mic. Oricum, el este văzut ca și creatorul calendarelor de Advent, așa cum le știm astăzi. În 1908 a tipărit 24 de imagini mici care trebuiau lipite pe o bucată de carton în fiecare zi.

Christmas Calendar” sau ”Munich Christmas Calendar
a fost primul Calendar de Advent, realizat de Gerhart Lang in 1908 (imagine)
Câțiva ani mai târziu, Lang a introdus calendarul cu 24 de ușițe și a scos pe piață 30 de modele înainte ca firma lui să dea faliment, în anii 1930.

Tradiția a dispărut în timpul celui de-al doilea război mondial. Pentru că se făcea economie de hârtie și carton, a fost interzisă tipărirea calendarelor cu imagini.

După război, în 1946, Richard Sellmer din Stutgart a readus în atenția tuturor calendarul de Advent comercial. El a făcut un calendar numit Micul Oraș - The Little Town, care se vede in imaginea de mai jos.

(imagine)

Calendarele de Advent cu ciocolată au apărut de abia în 1958.

Modele vitage de calendare de Advent

Cu orașe și panorame, multe în 3D și ușițe în spatele cărora se aflau surprize. Imaginile sunt de pe sellmer-verlag.de

1946

1947

 1955

1955
 1960


Cu Moș Crăciun, brazi și copii, așa cum se făceau în anii 1950. Imaginile sunt de pe 1950satomicranchhouse.blogspot.ro




Alte modele frumoase, în același stil, pe vintage-ornaments.com.

Și câteva modele moderne, handmade, adunate de pe bloguri...

1. Calendar simplu cu plicuri de la Dandee Designs
2. Calendar cu cutii origami de la Craftynest

3. Din capace de plastic sau metal, de la LiveLaughLove95
4. Din șabloane de hârtie de la Skip to my Lou


5. Din tuburi de hârtie igienică de la MorningCreativity
6. Din conuri de hârtie de la Spoonful


Alte zeci de modele de calendare de advent pe Babble, Shelterness și Country Living. Și, evident, pe Pinterest.

Secretele ascunse din Calendarul de Advent

Exista probabil sute de articole cu idei pe internet. Eu menționez numai de câteva, găsite așa, la prima mână: listele de pe Caiet pentru casa mea, De Su Mama, LiveLaughLove95.

Despre Calendarul de Advent ortodox

Am citit pe un blog că la ortodocși calendarul de Advent începe din prima zi a posturlui Pastelui, deci de prin noiembrie.


Sper să pot face și eu un calendar anul acesta, să pornesc un fel de tradiție cu copiii. Sper să îmi permită timpul și să am liniștea sufletească necesară pentru a mai sta calmă la masă și să crăftuiesc.

Lav

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii